Service Management

 

Service Management zou de brug moeten zijn van business naar ICT.  Voor veel bedrijven is het een hele opgave om de wensen en eisen van het operationele proces te vertalen naar middelen die nodig zijn op ICT-gebied. Een aantal bekende valkuilen zijn dat er mensen met elkaar praten die elkaar niet begrijpen, er wordt te snel in producten gesproken en we laten ons leiden door nieuwe technologieŽn die beschikbaar komen ongeacht of deze een oplossing kunnen bieden.

Ik heb te vaak gezien dat dergelijke processen met alle goede bedoelingen toch fout lopen, langer duren dan nodig en geld verdampen daar waar het anders besteed had kunnen worden. Gaan we het ooit voor elkaar krijgen ?

Misschien wel niet, maar hieronder heb ik enkele tips opgeschreven welke uit ervaring blijken te werken;

* Zet de juiste mensen aan tafel. Baseer de uitnodiging niet op functie maar op kennis

* Laat het primaire proces beschrijven door de afdeling die het proces moet ondersteunen. Dit leidt tot meer inzicht.

* Laat je niet leiden door leveranciers, zij willen de nieuwe producten op de markt die niet per definitie de beste keus zijn.

* Neem de tijd om het goed te doen. Opzetten en meerdere malen moeten bijsturen kost meer tijd. Dan liever de tijd nemen.

 

Bovenstaande is geen garantie voor succes maar kan een goede start voor je maken. Bovendien is dit maar een deel van het Service Management. Het is wel een onderdeel wat veelvuldig fout loopt.